Tuesday, October 17, 2017 11:53

Kanada’da Devamlı Oturumlu Olmanın Yollarından Biri: Meslek Üzeri Başvurular

Cuma, Temmuz 25, 2008, 1:03
Bu Yazı MÜLTECİ DÜNYASI Kategorisinde ve 4 Yorumlar var.

İş tecrübesi olan, belirli bir egitim almış, İngilizce ya da Fransızca bilen meslek sahipleri Kanada’da devamlı oturum hakkını elde edebilirler.

Başvuruda birinci koşul son 10 sene içinde en azından 1 sene tam ya da buna denk geçici bir işte çalışıyor olmanız şarttır.

İş tecrübenizin Kanada Ulusal Meslek Sınıflandırması’nda belirtilen kriterlere uyması lazım. Yönetici durumda olanlar “0 tipi”, profesyonel olanlar “A tipi” teknik meslekler ve diger öteki meslekler ise “B tipi” sınıflandırmasına tabi tutulmaktadır.  

Kanada’ya gelmek isteyen meslek sahipleri altı faktör üzerinden puanlama sistemine tabi tutulurlar. Puanlamayı belirleyen altı faktör şunlardır:

Egitim durumunuz

Kanada’nın resmi dili olan İngilizce ya da Fransızca konusundaki yetenekleriniz

İş tecrübeniz

Yaşınız

Kanada’da  işinizi ayarlayıp ayarlamadığınız

Uyum olayı

Başvurunuzla birlikte Kanada’ya geldikten sonra kendinizi ve aile üyelerinizi geçindirecek yeterli miktarda paraya sahip olmanız gerekir. Ayrıca saglıklı olmanız ve sabıkanızın olmaması gerekir.

Altı faktör üzerinden puanlama sistemi şu şekilde dağılıyor:

Egitim Maksimum 25 puan    

İngilizce ya da Fransızca dil yetenekleri  Maksimum 24 puan

İş tecrübesi  Maksimum 21 puan

Yaş Maksimum 10 puan

Kanada’da işini ayarlama Maksimum 10 puan

Uyum Maksimum 10 puan    

Toplam Maksimum  100 puan

Geçerli not 67 puan

1- Egitim durumuna göre puanlama şöyle yapılıyor:  

Master yaptıysanız ya da PhD dereceniz varsa ve 17 sene full ya da dengi egitim gördüyseniz  25 puan

2 sene ya dad aha fazla üniversite egitimi gördüyseniz ve en az 15 sene full ve dengi egitime sahipseniz 22 puan

3 senelik diplomanız, ticaret sertifikanız ya da staj gördüyseniz ve en azında 15 sene full ya da dengi  egitim gördüyseniz 22 puan

İki ya da iki seneden fazla üniveriste egitimi ve en az 14 sene tam ya da dengi egitim görmüşseniz 20 puan

İki senelik üniversite egitimi, ticari seritifika ya da staj görmüş ve en azında 14 sene full ya da dengi egitim alımışsanız 20 puan

Bir senelik üniversite mezunu ev en azında 13 senelik full ya da dengi egitim aldıysanız 15 puan

Bir senelik diplomanız, ticari seritifakınız ya da staj görmüşseniz ve en azında 13 sene full ya da dengi egitim almışsanız  15 puan

Bir senelik diplomanız, ticari seritifakınız ya da staj görmüşseniz ve en azında 12 sene full ya da dengi egitim almışsanız 12 puan

Liseyi bitirmişseniz 5 puan

2- İngilizce ya da Fransızca dil yetenekleri:

İngilizce ya da Fransızca’da puanlama 4 esas üzerinden yapılıyor:

. Dinleme

. Konuşma

. Okuma

. Yazma

Bu konudaki yeteneklerinizi kanıtlamanın iki yolu vardır: Ya sınava girersiniz ya da yazılı bir belgeyle bunu kanıtlayabilirsiniz. Bu konuda tavsiye edilen yetkili bir kurumda sınava girmenizdir.

3- İş tecrübesi:

Meslek üzerinden başvuru yapabilmeniz için aşağıdaki minimum iş tecrübesi şartlarını yerine getirmeniz gerekmektedir:

. En az 1 sene full ya da dengi geçici bir işte çalışmanız gerekir.

. İş tecrübeniz Kanada Ulusal Meslek Sınıflandırması kriterleri olan O, A ve B tiplerine uygun olmalıdır.

. İş tecrübenizin son 10 sene içinde olması gerekir.

Minumum iş tecrübesini karşılamıyorsanız başvurnuz red edilir.

Tecrübe    Maksimum  21 puan

1 sene        15 puan

2 sene        17 puan

3 sene        19 puan

4 sene        21 puan  

4- Yaş:

Vize bürosu başvurnuzu aldığında yaşınız neyse ona göre degerlendirme yapılır.

Yaş                                                Puanlar

16 veya altında olanlar                            0

17                                                       2

18                                                       4

19                                                       6

20                                                       8

21- 49                                                10

50                                                       8

51                                                       6

52                                                       4

53                                                       2

54 +                                                    0

5- Kanada’da işinizi ayarlayıp ayarlamadığınız

Kanada’da geçici iş izniyle çalışıyorsunuz ve çalışma izniniz devamlı oturum için başvurusu sırasında hala geçerli ve patronunuz size belirsiz bir süre için iş teklifinde bulunmuşsa 10 puan

Kanada’da çalışıyorsunanız ve işiniz İnsan Kaynakları ve Kanada Sosyal Gelişme kriterlerinden muaf ve aynı zamanda iş izniniz devamlı oturum başvurusu sırasında hala geçerliyse ve patronunuz size belirsiz bir süre için iş teklifinde bulunmuşsa 10 puan

Devamlı oturum başvurusu sırasında Kanada’da çalışmıyorsunuz ve devamlı vizenizi Alana kadar çalışmaya niyetiniz yok. İşveren size belirsis bir süre için iş teklifinde bulunmuş ve işiniz İnsan Kaynakları ve Kanada Sosyal Gelişme tarafından onaylanmışsa ve Kanada lisans düzenlemelerini karşılıyorsa 10 puan

6- Uyum sağlama (Maksimum 10 puan)    


Siz ve ailenizin Kanada’ya uyum sağlayabileceğini ispatlarsanız ek puanlar elde edebilirsiniz.

Hanımınız ya da kanunen eşiniz liseyi bitirmişse  0 puan

1 senelik diploma, ticari sertifka ya da stajer iseniz ya da üniveriste derecesi ve en az 12 sene ful ya da dengi egitim görmüşseniz 3 puan

2 veya 3 senelik diploma,  ticari sertifka ya da stajer iseniz ya da üniveriste derecesi ve en az 14 sene tam ya da dengi egitim görmüşseniz 4 puan

Master yapöışsanız ya da PhD ve en azında 17 sene ful ya da dengi egitim görmüşseniz 5 puan

 Siz veya eşiniz ya da kanunen eşiniz Kanada’da geçerli bir iş izniyle en az 1 sene çalışmışsa 5 puan

Kanada devamlı oturumlu ya da vatandaş olan akrabalarınız varsa  5 puan

İsterseniz yorum yapabilir, veya Diğer yazılara Bakabilirsiniz.

4 Yorum “Kanada’da Devamlı Oturumlu Olmanın Yollarından Biri: Meslek Üzeri Başvurular”

  1. fatih yalçın
    2 Aralık, 2008, 5:44

    ben orta okul mezunuyum işimde profosyenel olmak için okulu bıraktım ve sertifikamı aldım erkek berberiyim ama çıraklık okuluna başladığıda 14 yaşındaydım okulu bitirdim şu an 22 yaşındayım kanadaya çalışmak için gitmek istiyorum yani mesleğimde profosyenelim ama çok zor koşullar istiyolar gitmem için ben ingilizce kendimi ifade edebilecek şekilde konuşa biliyorum

  2. 6 Şubat, 2010, 5:30

    Güzel bir çalışma olmuş ben de böylece kendi puanımı az çok çıkartmış oldum… Umarım herkesin istediği olur…

  3. 6 Şubat, 2010, 5:31

    Ben üniversite mezunuyum ama yeterli iş tecrübem yok. Acaba çok byük bir eksiklik olur mu benm için, iş hayatıma orda başlamk istiyorum

  4. 6 Şubat, 2010, 11:38

    Sayın okuyucu,

    Geçmişe yönelik meslek terübesi ya da çalışmanız oldukça önemlidir. Üniversite mezunu olarak Kanada’da bir firmadan iş ayarlayabilirsen o zaman sizi kabul etmeleri daha da kolaylaşacaktır.

    Admin

Yorumunuzu Belirtin

Yorum göndermek için Giriş yapmalısınız.